История на Спортните Залози

История на Спортните Залози

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Съществуват стотици онлайн букмейкъри, които ежедневно приемат залози, равняващи се на милиони долари.

Не винаги състоянието им е било цветущо.

Ще разгледаме историята им, за да ви запознаем в детайли с премеждията, през които са преминали спортните залагания.

Кога се появяват спортните залози?

Сведенията за началото на спортните залози датират от Древна Елада.

С откриването на Олимпийските игри, местните жители са извършвали залози на водещите спортни дисциплини, като тласкане на гюле, хвърляне на копие, дълъг скок, бягане на дълги разстояния и т.н.

Говорим за епоха преди 2000 години, когато залаганията са били съвсем първобитни.

Участващите са залагали единствено за краен победител в съответната надпревара.

Коефициенти не са съществували, а залагащите са играели за двойно увеличение на заложената сума.

С времето основен център на спортните залагания се превръща Рим.

Гладиаторските битки са генерирали голям интерес сред залагащите, които ежедневно участвали в какви ли не залози.

Не винаги основно средство за залог са били парите, понякога римляните залагали имоти и скъпоценни вещи. Хазартът се превърнал в легален начин за забавление, като императорите дори насърчавали участието на населението в него.

С края на Римската империя залозите загубили от своя блясък.

Властващите фамилии в европейските страни започнали да налагат ограничения, а в някои страни спортните залагания били изцяло забранени.

Това превърнало хазарта в нелегален начин за забавление. Основно се организирали забранени боеве в ъндърграунд средите, където любителите му са имали възможност за извършване на залози. Те, обаче, били рисковани, а печелившите неведнъж оставали без заработената сума.

Разбира се, не всички държави са изповядвали такава политика.

Някои лидери са използвали залозите, като метод за мотивиране на войниците.

Ричард II, например, задължавал арбалетистите да поставят залагания във вътрешни турнири, за да излизат мотивирани във всяко състезание и да покачват бързо нивото на подготовка.

През годините всяка държава е развивала различен тип хазартни игри.

В Италия залагащите са намирали пристан в “Бочията”, игра наподобяваща боулинга, докато немците са залагали своите средства на игра с обръчи.

Англичаните, като най-ерудирани, както самите те твърдят, са посветили свободното си време на залози на конни надбягвания.

Точно така, Обединеното кралство се превръща в основател на конните залагания, които днес обединяват аудитория от цял свят, следяща с интерес надбягванията по най-популярните хиподруми.

Залозите на съвременни спортове

История на залозите на съвременни спортове

Спортовете в настоящия си вид са започнали да привличат организатори на залагания още със самата си поява.

Футболната лига на Англия, създадена в края на 19-ти век, веднага е спечелила интереса на залагащите, които всеки уикенд тръпнели в очакване на големите битки на Острова.

Англичаните поставили основите на по-нататъшното развитие на футболните залози.

Едва ли някога са смятали, че ще успеят да променят световната история с подобен вид забавление, но ето, че в наши дни залаганията на футболни събития са водещ продукт в редица развлекателни компании.

Подновяването на Олимпийските игри в началото на 20-ти век отново допринесло за покачването на интереса към залаганията. Именно тогава се зараждат първите букмейкърски къщи – William Hill и Ladbrokers, които продължават съществуването си и до ден днешен.

В началото те предлагали единствено по-вълнуващите събития, като основен пазар е бил крайният победител.

Около 1930 г. се появява първата компания, определяща букмейкърските коефициент.

Leo Hirschfield решил да преобърне коренно развитието на спортните залози, като ги превърне изцяло в математически формули и изчисления.

Той наел най-видните математици, които започнали да определят вероятността на всяко едно събитие, а крайните коефициенти разпращали на букмейкърите със специални телеграфи.

Направи най-добрите си спортни залози в букмейкър по избор

Развитието на онлайн залозите

Развитие на онлайн залозите

Дойде време да ви представим и първите букмейкъри, решили да се впуснат в непознатия за времето си технологичен свят.

За начало на организираните онлайн залози се смята 1994-та година, когато островната страна Антигуа и Барбуда внася проектозакон, подпомагащ хазартните компании, чрез офшорни лицензи.

Тази тенденция продължава и до ден днешен, като основните букмейкъри използват Малта и Гибралтар за свои централи.

Първият интернет залог е извършен в сайта Intertops от финладски футболен запалянко, прогнозирал срещата между Тотнъм и Херефорд.

С навлизането на интернет в бита на човек, световните букмейкъри решават, че е дошло време за огромна стъпка, която да остане в историята.

Някои от най-големите компании започват развитието на интернет залагания в началото на 21-ви век.

Именно тогава предприемач от английския град Стоук решава да основе онлайн букмейкър, но едва ли е подозирал за неговия успех.

Да, говорим за bet365, появил се в интернет пространството през далечната вече 2000 г.

В ранния си етап на развитие не бе толкова успешен, тъй като хората продължаваха да използват наземните пунктове, но с годините и усъвършенстването на технологиите тенденцията се промени из основи.

През същата година, друга английска фирма, прави забележителен ход, като създава първата спортна борса, в която потребителите се изявяват в ролята на букмейкъри. Те определят и приемат залозите.

Макар че betfair отчита минимален оборот в първия си ден и едва 36 създадени залога, 18 години по-късно борсата на букмейкъра, както и спортната секция на сайта, генерират хиляди залагания всеки ден и продължават да привличат клиенти, целящи участие в щедрите начални бонуси.

Иноваторите в света на спортните залози не се задоволили само с появата на уебсайтове.

През 2002 г. се осъществява идеята за залог в хода на мача. По това време софтуерите все още са имали първоначален вид, но все пак са били възможни залози на живо, като коефициентите са се променяли на по-дълги интервали от време.

2005-та година се оказва превратна за световните залози.

Тогава правителството на САЩ налага строга политика срещу офшорните компании, предлагащи сайтове за залози на територията на страната.

Това води до фалит на някои букмейкъри, а други започват да ограничават клиентите си.

За щастие се появяват VPN сървъри, прокси мрежи и мирър линкове, които дават възможност на всеки потребител да влезе в съответния сайт, независимо къде се намира.

Именно това бе използваният метод от родните залагащи, които по това време нямаха достъп до онлайн букмейкъри.

Спортните залози у нас

Спортни залози в България

Световните букмейкърски къщи тепърва навлизат на родния пазар.

До този момент най-популярна бе компанията Еврофутбол, но с всяка изминала година се забелязва отдръпване на клиентите й и пренасочване към онлайн залозите.

Това е напълно разбираемо, тъй като отдавна отмина модата на наземните пунктове. Хората търсят бърз и лесен начин да извършат залози, без да губят от свободното си време.

Едва през 2016-та година bet365 получи лиценз за свободно опериране на наша територия.

Да, преди това редица родни потребители използваха платформата, но бе незаконно.

Сега всичко е напълно легално, а бонусите за български потребители са сред най-високите в световен мащаб. Към голямото семейство от онлайн букмейкърски къщи се присъедини betfair. Компанията предоставя свободен достъп до двете си най-важни услуги – борсата и обикновения раздел за спортни залози.

В момента има три водещи български букмейкъра, които по нищо не отстъпват на чуждите компании.

Най-напред се появи Ефбет, който за кратко време надмина очакванията и се превърна в любим сайт за залози на всички родни потребители.

Причина за това бе двойният начален бонус, както и възможността за презареждане при загуба.

Добрата новина е, че тези оферти все още са налични, така че ако нямате регистрация, може да се възползвате от тях.

Winbet е друг разпознаваем бранд, който за втора поредна година зае челните позиции сред най-използваните букмейкъри в интернет.

Повечето клиенти бяха скептично настроени към изграждането на спортна секция в сайта, но ето, че тя се увенча с успех. Освен с добрите си казино игри, предлагани в десетки пунктове из най-големите български градове, фирмата се превърна в основен портал за извършване на какви ли не видове спортни залози – от футбол до малко известни дисциплини, като дартс, хокей на трева и т.н.

Съвременната история на спортните залози завършва с появата на нов букмейкър – PalmsBet, стартирал през 2018-та година.

Сайтът тепърва ще премине през редица промени, но едва ли страницата с промоции се нуждае от такива.

Букмейкърската къща предлага умопомрачителен стартов бонус, превъзхождащ всички останали лицензирани сайтове в България.

Всеки нов потребител има възможност да спечели допълнителни 1000 лв към своята сметка.

Спортните залагания преминаха през сериозни промени и в България.

Правителството неведнъж се обявяваше против извършването на хазартна дейност в интернет, но потребителите застанаха твърдо срещу това решение и в момента на нашата територия има няколко силни букмейкъра, предлагащи услуги на световно ниво.

Няма смисъл от подобни забрани, тъй като хазартът е един инвеститор в държавната хазна.

Развлекателните фирми плащат милиони левове за едногодишен лиценз, който им дава право да разпространяват законни спортни залози.

Финални думи

Залаганията винаги са били част от историята на спорта.

Именно те му помагат в комерсиализацията и го правят популярен. Колко хора биха следили конните надбягвания, ако нямаше залози за тях или каква щеше да е гледаемостта на непопулярните спортове, ако не попадаха в тиражите на букмейкърските къщи.

Разбира се, че букмейкърите са основната движеща сила, която променя спорта.

Масово се наливат пари в спонсорства и партньорства на водещи тимове, първенства и турнири.

Може би сте забелязали как почти всички английски тимове носят на фланелките си лога на развлекателни компании. Това е съвсем нормално. Няма как да бъдат ограничени спортните залози. Те са начин за забавление на милиони хора по света, стига да са в рамките на нормалното.

Спортни Залози