Цеките: "Ние искаме всичко да е на светло."

Цеките: "Ние искаме всичко да е на светло. Всеки да си носи последствията"

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Не е коректно едни участници в даден пазар да плащат пълен размер на задълженията си, докато други да са облагодетелствани и нарушенията им да не бъдат забелязвани от проверяващите органи. Това са амбицирани да променят в хазартния сектор Боян и Цветомир Найденови, собственици на ефбет.

Цеките не сменят позицията си за прозрачност в хазартния бизнес

Братя Найденови, известни още като Цеките, са в хазартния бизнес в България от началото на 90-те години на миналия век. След като баща им Стефан Найденов основава Еврофутбол през 1990 г., те са част от развитието на първия частен хазартен оператор от самото начало. Не след дълго съдружник във фирмата става и Васил Божков, с когото Цеките имат съвместни дялове както в Еврофутбол, така и в други фирми и до днес.

През 2006 година Найденови основават първата у нас онлайн платформа за залози, която отначало се нарича Балкан бет, а в последствие се преименува на efbet. Постепенно се разраства и веригата им от наземни казина, които вече са близо 50 в различни градове на България.

Към момента ефбет все още е най-големият български онлайн хазартен оператор. Компанията вече работи на територията на още няколко европейски държави. Боян и Цветомир Найденови имат лицензи за Румъния, Испания, Италия, Сърбия и др.

В Румъния онлайн платформа efbet и няколко едноименни казина функционират от 2017 г. Текат последните подготвителни работи по пускането в действие на онлайн платформите за Италия, Сърбия и Испания, което е планирано до няколко месеца.

Боян Найденов и Цветомир Найденов са убедени, че за развитието на реална конкурентна среда в хазартния бизнес задължително условие е пълното покриване на данъчните задължения на всеки оператор. Това гарантира, че некоректните участници в пазара ще отпаднат.

Цеките държат на прозрачно счетоводство и твърдят, че не правят компромиси с коректността си като платци спрямо законодателството на всяка от държавите, на територията на които имат дейност.

Братя Найденови апелират за плащане на пълни 15 процента данъци, както правят те

Хазартните оператори у нас имат задължения към държавата по няколко линии.

  • Първата такса, която се плаща, е за издаването на лиценз. Тя е различна в зависимост от това за каква хазартна дейност е лицензът. Може да бъде за лотарийни и числови игри, за организиране на залози (спортни или на случайни събития), за наземни казина, за игрални автомати. Таксите варират от 7500 лв до 40 000 лв.
    Ефбет, както и всеки друг оператор у нас плащат и задължителната годишна такса за отговорно поведение (50 000 лв. за онлайн платформи и 10 000 лв. за казина).
  • Регулярно от компанията внася и налозите върху самата хазартна дейност: твърда сума върху всеки игрален апарат в игралните зали на всяко тримесечие, както и процент от стойността на направените онлайн залози всеки месец.

Цеките са убедени, че е редно всички участници в тяхната сфера да спазват установените от закона правила, за да имат равен старт. Именно Цветомир и Боян Найденови бяха първите, които забелязаха нарушения в плащанията на своя партньор и едновременно конкурент Васил Божков.

Години наред фирмите на Божков са внасяли едва около 7% вместо 15%, както е по закон, върху организираните от тях лотарии. Макар и все още да са съдружници в някои фирми, Цеките са убедени, че нямат никакъв повод за притеснение от проверки и ревизии, тъй като във всяка компания, от която притежават проценти заедно с Божков, мажоритарният дял е негов и счетоводството се води от негови специалисти.

Що се отнася до 100% тяхната компания ефбет, там всичко е платено до стотинка, уверени са бизнесмените.