Мнението на Цеките за законопроекта на Валери Симеонов

Мнението на Цеките за законопроекта на Валери Симеонов

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Преди по-малко от месец актуализираните текстове на Закона за хазарта бяха приети в Народното събрание, а по-късно и публикувани в Държавен вестник. Как променят те ситуацията в хазартния бизнес у нас, попитахме собствениците на най-големия български сайт за спортни залози ефбет Боян Найденов и Цветомир Найденов.

Какво се промени в Закона за хазарта

Законопроектът за хазарта беше внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов. След като първоначално беше разглеждан и коментиран, той беше замразен за известно време, но в последствие бе приет в началото на февруари като допълнителна точка в дневния ред. Гласуван беше за 21 минути без допълнителни обсъждания.

  • Основната промяна е в регламента за моментните лотарии. Те вече ще могат да се организират само от държавата. Частните лицензи за моментни лотарийни игри бяха отнети с влизането на закона в сила.
  • Друга промяна е, че лотарийните талони вече ще могат да се продават само на обособени специално за целта места. Тоест, няма да може талони да се предлагат в хранителни и други магазини, наред с останалите стоки.

В законопроекта фигурираше и предложение за забрана на директната реклама на този тип хазартни игри, но това беше единствената точка, която не бе приета. Тоест, възможностите за реклама остават същите.

Ще има ли ощетени

Държавното тото изрази критична позиция за една от точките по закона. Организацията изтъкна, че ще са нужни доста инвестиции за изграждане на отделни пунктове и щандове за лотарийните игри. Имайки предвид обаче факта, че тотализаторът остава монополист на пазара, печалбите със сигурност ще оправдаят разходите.

Реално ощетените от новите рестрикции, разбира се, са частните фирми, които доскоро работеха в сектора.

Цветомир Найденов и Боян Найденов обаче ни напомнят, че макар фирмите, които имаха лиценз за организиране на лотарии да бяха няколко, всички те бяха собственост на една личност – Васил Божков. Друг оператор така и не беше допуснат да получи лиценз за тази дейност.

Какво мислят собствениците на ефбет по въпроса

Боян Найденов и Цветомир Найденов, известни още като Цеките, изразиха мнение, че подобни промени в закона са положителни. Шефовете на efbet напомниха, че наличието на само един частен играч на пазара с лотарийни игри доскоро на практика е създавало условия на частен монопол.

Компаниите на Божков („Националната лотария“ и др.) не само че са задушавали тотото с повсеместното разпространение на своите продукти и с агресивната реклама, а са го подкопавали и отвътре. Именно фирма на скандалния бизнесмен е спечелила конкурса за техническо обслужване на тотализатора.

„Тоест“ – пояснява Цветомир Найденов – „той изгражда и поддържа софтуера и методите на работа на единствения си конкурент. Какъв по-кристален пример за конфликт на интереси?“

Боян Найденов допълва: „Държавната комисия по хазарта години наред беше в услуга на Божков. Тя е позволила той да поддържа системите на тотото, тя не даваше лиценз на други фирми за организиране на лотарии. Тя си е затваряла очите за укриването на данъците му. Така че държавният монопол е много по-добър вариант от частния, който беше наложен доскоро“.

Напомняме, че именно братя Найденови бяха първите, които подадоха сигнал за данъчни нарушения във фирмите на Божков. И от там тръгнаха проверките срещу него.