22Bet Верификация

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Когато за първи път искате да изтеглите парите си, букмейкърът 22Bet ще ви помоли да потвърдите самоличността си. Това е дълъг процес и може да ви изнерви, особено когато бързате да си вземете парите, защото проверката на самоличност може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от ситуацията.

За да пропуснете тази досадна част, ние ви съветваме да верифицирате акаунта си още след регистрация.

Същност на верификацията

Процесът на верификация е нещо, което трябва да направите със сигурност и ще бъде много по-лесно, ако го направите в началото. Ще ви спести време и проблеми. Целият този процес се нарича KYC (Know Your Customer) и всеки букмейкър ще иска това от вас. KYC обикновено е процес на две-три стъпки и докато акаунтът ви не бъде напълно проверен, няма да можете да направите теглене.

Ако желаете да се възползвате от началния бонус на 22Бет, то от букмейкъра ще иска от вас да потвърдите телефонни си номер чрез SMS код. Преди първото ви теглене пък ще бъдете помолени да изпратите снимки или сканирани копия на документи за самоличност - това е същинската част на верификация на акаунт.

Букмейкърите може да изискват от вас сканирано копие на личната ви карта от двете страни, за да докажете възрастта и самоличността си, и доказателство за адреса си (всякакъв вид сметка, като например сметка за телефон или електричество, не по-стара от три месеца).

В 22Бет може да верифицирате акаунта си с:

  • лична карта;
  • шофьорска книжка;
  • паспорт.

Как да направим верификацията на акаунт

  • В букмейкъра във вашия профил ще намерите раздел за прикачване на документи за верификация.Точно там вие трябва да качите снимките на вашите документи.
  • Може да го направите от настолния си компютър, като първо ги прехвърлите от телефона на работния си плот или в друга папка, след което ги качите в сайта на букмейкъра. По-лесно е след като направите снимките с телефона, директно да ги изпратите от вашия смартфон, използвайки мобилната версия на 22Bet.
  • След като документите за самоличност са изпратени до екипа на букмейкъра, те ще бъдат разгледани и сравнени с данните във вашия профил.
  • Ще трябва личните ви данни да съвпадат, както и снимките да бъдат ясно, за не бъдете накарани отново да правите нови и процедурата да започне отначало.
  • Обикновено в период 24 - 48 часа вашият акаунт трябва да бъде верифициран. След това вече може да правите тегления от сметката си.

Допълнителна верификация в онлайн букмейкърите

Ако използвате кредитни карти, букмейкърът може да поиска да сканирате и изпратите и повечето от вас няма да харесват това. Това е още една причина да използвате електронни портфейли. Ако сте клиент на Skrill, Neteller или PayPal, единственото, което може да бъдете помолени да потвърдите, е екранна снимка, с вашия акаунт, където се вижда вашето име, имейл и транзакцията ви към букмейкъра. От вас зависи кой начин е по-удобен за вас. 22Бет е възможно да изискат от вас допълнителна верификация на акаунта, така че бъдете подготвени.

Още едно важно нещо, което трябва да знаете за потвърждаването на акаунта на букмейкърите, е, че ако депозирате пари чрез електронния портфейл, единственият начин да изтеглите парите си обратно, ще бъде отново чрез електронния портфейл. Ако депозирате пари с кредитна карта, можете да ги изтеглите само с една и съща кредитна карта. Ако депозирате пари чрез електронен портфейл и искате да ги изтеглите чрез кредитна карта или обратното, букмейкърът ще отхвърли вашата заявка. И така, да обобщим: трябва да използвате същия метод за депозиране и теглене на пари от букмейкъра, в противен случай заявката ви няма да бъде одобрена.

Какво става, ако проверката на документи бъде отхвърлена?

Ако това се случи, компанията трябва да може да ви даде причина, но обикновено се свежда до нещо доста просто като човешка грешка. Ако сте съкратили името си, забравили сте да включите домашен номер или изображението на вашата лична карта е малко тъмно или неясно, всичко това може да е причина, поради която проверката на самоличността ви не е била успешна.

Имайте предвид също, че ако живеете на друг адрес и сте въвели него при регистрация, може да изпаднете в проблеми. Студентите, които живеят на квартири или военнослужещите, които използват казармата си като адрес, например, могат да срещнат проблеми. При регистрация е важно да въведете адреса си по лична карта!

Разбира се, нито един букмейкър няма да откаже да потвърди вашата самоличност без никаква причина. Това обаче е много необичайно и ако това се случи с вас и наистина не можете да разберете защо тогава се свържете с екипа за поддръжка, за да решите проблема.

Трябва ли да се притеснявам от нещо относно процеса на верификация в 22Bet?

Ако сте нови в онлайн залаганията, това може да дойде като изненада, когато уебсайтът, в който сте се регистрирали, внезапно поиска да ви види личната ви карта или шофьорската си книжка. Всякакви въпроси и притеснения относно измами и кражби на самоличност може да минат през ума ви и е добре да сте предпазливи, но в този случай нямате от какво да се притеснявате.

Всички компании за онлайн хазартни игри по закон са задължени да проверяват всеки един от клиентите си, преди да им бъде разрешено да направят залог или теглене, така че всъщност това е положителен знак, че се изисква от вас тази информация, защото това означава, че букмейкърът, в който играете, действа в рамките на закона.

Заключение

Процесът по верификация в 22Bet e стандартен, като се изисква от всеки един букмейкър. Вие може да изпратите три типа документи и да верифицирате акаунта си. Когато от букмейкъра ви потвърдят, че профилът е верифициран успешно, вие ще може да теглите пари от сметката си. Ако спазвате нашите препоръки в тази статия, то няма да имате проблем да верифицирате профила си в 22bet.